Interview met drie ijzeren Oostendse #Heroos

Op 10 oktober 2015 vindt een nieuwe editie plaats van de Iron Man op Hawaï, wellicht de zwaarste wedstrijd triatlon ter wereld. Drie leden van de Oostendse triatlonclub 12B04 (Twaalf Beaufort) konden zich kwalificeren voor deelname. Na 42 km lopen,180 km fietsen en 3,8 km zwemmen kreeg UiT in Oostende de atleten te pakken voor een driedubbelinterview.

Benjamin Verlet

Ik ben 36 jaar en werk als Master Lichamelijke Opvoeding in Petrus en Paulus West  en in het Sint Godelievecollege (SIGO). Ik speelde eerst voetbal (van 8 tot 16 jaar) bij Hermes Oostende en vanaf mijn zestiende begon ik te volleyballen bij Hermes Volley Oostende waar ik ook als jeugdtrainer aan de slag was. Toen ik dertig werd (2010) ben ik gestopt met volleybal en sloot ik me aan bij triatlonclub ‘12BO4’. Ik ben dus nu al een vijftal jaar uitsluitend bezig met triatlon en ik ben ook begonnen met een trainerscursus (trainer B in Triatlon). Bedoeling is om nog beter duuratleten te begeleiden de komende jaren. Ik liep intussen tal van kwart- en halve triatlons maar ook Iron Mans en een Europese Kampioenschappen. Mijn beste prestatie voorlopig is een derde plaats in de halve triatlon van Roeux (Fr.).

VOORBEREIDING
Mijn trainer Stefaan Devliegere maakt mijn schema’s op maat. Met 2 jonge kindjes is het niet altijd evident om te trainen maar ik krijg van mijn vrouwtje alle steun om te doen wat nodig is. Gelukkig kan ik door mijn job ook geregeld trainen tussen mijn lesuren. Op dit moment train ik gemiddeld rond de 15 uur/week, maar de laatste maand gaat dat richting 20-25 uur/week. Daarna neem ik verlof om te acclimatiseren in Hawaï de laatste weken voor de wedstrijd.

OVER DE IRON MAN
Het was mijn grote droom om ooit eens in Hawaï te mogen deelnemen. Want wie niet veel over triatlon kent, spreekt meestal over “En ben je al eens in Hawaï geweest?” en nu zal ik kunnen zeggen “ja!” (lacht). Daar is triatlon geboren en groot gemaakt. Het is niet het meest aantrekkelijkste parcours van het circuit maar als triatleet wil je daar gewoon eens deelnemen. Voor mij is dit wel een ‘once in a lifetime’-project. Diverse keren teruggaan spreekt mij niet aan. Door de toenemende merchandising van het merk ‘Ironman’ wordt dit bovendien een dure aangelegenheid!

SPECIALITEIT
Het lopen was steeds mijn betere onderdeel. Twee jaar terug heb ik regelmatig meegedaan aan het Oostends Loopcriterium en eindigde meestal in de top 10. Maar door de trainingsjaren heen ben ik heel homogeen geworden in de drie sporten. Het kan zijn dat ik zowel in het zwemmen, fietsen als lopen de 30ste tijd van alle deelnemers heb. Wat wel een voordeel is, is dat ik heel graag in open water zwem en me daar ook comfortabel bij voel want het kan soms een drukke bedoening zijn zo’n zwemstart.

VERWACHTINGEN
Doel dit jaar was om eens in Hawaï te staan en dat is al gelukt. Als ik alle onderdelen vlot kan afwerken komt een eindtijd van net onder de 10 uur binnen bereik. Dus dit wordt voor mij de richttijd!

WAT NA DE IRON MAN?
Nee, eerst rust en dan zien we wel voor het komende seizoen!

Hans Van den Buverie

Ik ben 34 jaar en woonachtig te Bredene. Ik kom vanuit het fietsen en heb in 2012 voor het eerst van triatlon geproefd, met een tweetal wedstrijden van het type ‘111’ (1 km zwemmen, 100 km fietsen en 10 km lopen), een relatief kleine opstap voor iemand die uit het fietsen komt. In 2013 werden dit al een aantal halve triatlons (1.9 km zwemmen, 90 km fietsen, 21 km lopen), maar het is pas sinds de winter van 2013 dat ik hulp heb gezocht bij een coach en dat ik als een triatleet ben beginnen trainen. De progressie is duidelijk merkbaar en 2015 is tot nog toe een echt topseizoen geworden. Naast triatlon ben ik ook nog altijd actief in het amateur tijdritcircuit.
De afgelopen jaren behaalde ik onder meer diverse overwinningen en podiaplaatsen in diverse tijdritten, twee overwinningen in crossduatlons, winst in de halve triatlon van Roeux en de Eandis Tijdrit en Europees AgeGroup Kampioen Long Distance Duatlon in Horst.

VOORBEREIDING
Voor mijn trainingsschema’s vertrouw ik op mijn coach Jesse Vannieuwenhuyse. Hij behoudt het overzicht en plant mijn trainingen zodanig dat er een gezond evenwicht is tussen trainen, job en familie. Gemiddeld train ik tussen de 15 à 20 uur per week met een aantal piekweken richting de 25 uur in aanloop naar grote wedstrijden. Naar Hawaï toe komen er nu nog een 2-tal zware trainingsweken in België en eind september vertrek ik naar Hawaï om daar te acclimatiseren en nog enkele zware trainingen samen met mijn ploegmakkers ter plaatse af te werken.

OVER DE IRON MAN
Een volledige triatlon, is het nu van de organisatie Iron Man of niet, is sowieso al een serieuze uitdaging. Ongelooflijk veel respect voor iedereen die in dergelijk evenement kan finishen, ongeacht tijd of klassement. Het is evengoed een mentale als fysieke strijd tegen jezelf, de natuurelementen, de klok en de andere deelnemers. Dè IronMan wordt natuurlijk altijd geassocieerd met Hawaï. Het is daar dat de sport ontstaan is en door het feit dat men enkel kan deelnemen dankzij kwalificatie  creëert men een zekere onbereikbaarheid. Kwalificatie op zich is al een prestatie en dat gekoppeld aan de unieke sfeer die sowieso al kenmerkend is voor het Hawaï zorgt ervoor dat deelname daar voor vele triatleten een ultieme droom is.

SPECIALITEIT
Het fietsen blijft nog altijd mijn favoriete en ook mijn sterkste onderdeel. In het lopen heb ik het afgelopen jaar veel progressie gemaakt en kan ik goed mijn mannetje staan. Het zwemmen blijft het zwakke broertje, al is ook hier progressie merkbaar.

VERWACHTINGEN
Hawaï zie ik in de eerste plaats als een beloning voor een schitterend seizoen, de kers op de taart zeg maar. Maar ik wil natuurlijk ook een goede wedstrijd afwerken. Met een tijd onder de 10 uur zou ik zeker tevreden zijn, en als alles wat meezit de dag zelf hoop ik richting de 9.30 uur te geraken. Klassementsambities heb ik niet echt, het niveau ligt daar namelijk zo hoog en zo dicht bij elkaar.

WAT NA DE IRON MAN?
Hawaï is de afsluiter van een lang, maar mooi seizoen. Na Hawaï gaat de riem er even af en pas daarna gaan we plannen maken voor 2016!

Steven Hamerlinck

Ik ben 40 jaar en woon in Oostende. Ik kom uit de wind/kitesurf- en mountainbikediscipline. In 2010 nam ik voor de eerste keer deel aan een kwarttriatlon in Brugge. Kort na die wedstrijd had ik het virus goed te pakken en schreef ik in voor de kwarttriatlon in Ieper en de Xterra in Rotem. Vooral die laatste was een echte belevenis door het offroadkarakter van het mountainbiken en lopen.  Intussen heb ik een achttal halve triatlons en twee volledige IronMan wedstrijden achter de rug.  Het plezier is gebleven, maar het is wel serieuzer en competitiever geworden.  Ik wil het beste uit mezelf halen en mijn limieten telkens verder leggen. Op mijn palmares staan onder meer enkele podiumplaatsen in mijn leeftijdscategorie op de kwarttriatlon van Brugge, een 35ste plaats op Iron Man Wales (en zesde in leeftijdsgroep!) en kwalificaties voor het WK halve Iron Man in St-Croix en Wiesbaden.

VOORBEREIDING
Mijn coach (Luc Van Lierde) bouwt de schema’s wekelijks of tweewekelijks op met focus op de verschillende disciplines.  Hierbij wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met het privé- en professionele leven. Het blijven echter lange weken met 15 tot 20 uur training. De condities in de Iron Man van Frankfurt dit jaar (hittegolf van 40°c) waren een mentale voorbereiding op de warmte in Hawaï.  Om de warmte en vochtigheid zoveel mogelijk gewend te geraken probeer ik veel binnen te fietsen, maar voor de echt lange ritten is dat vrij eentonig.  Samen met mijn teamgenoten zal ik twee weken voor de wedstrijd ter plaatse zijn om te wennen aan de warmte en het uurverschil.

OVER DE IRON MAN
Het is een hele mooie maar harde balans tussen hard trainen, voldoende rusten, mentale kracht en discipline om je voeding tijdens de training en de wedstrijd in het oog te houden.  In de wedstrijd ben je al snel 9,5 uur of langer onderweg en in de meeste wedstrijden is er een verplichte stop na 17 uur wedstrijd.  Soms ben je met velen en is het drummen, soms ben je even alleen op weg en kan je genieten van het zicht of vraag je je net weer af waarom je dit ook alweer doet.  Ik las eens ergens dat je beter beginnen met genieten want het afzien komt vanzelf wel.

Hawaï is het meest mythisch door het parcours , de locatie en zijn geschiedenis.  Hawaï is de geboorteplaats van deze mooie sport en daarom alleen al onlosmakelijk ermee verbonden.  De sfeer in de aanloop naar de wedstrijd schijnt al even legendarisch te zijn dus zeker iets om naar uit te kijken! De IronMan van Hawaï is ook het officieuze WK triatlon, en dus een hele eer om deel te mogen nemen. Dat we met drie 12BO4-atleten geplaatst zijn, niet alleen mooi voor ons maar ook een extra erkenning voor het bestuur en onze sponsors.

SPECIALITEIT
Ik heb geen echte favoriete sport en hou van trainen. De sport varieert een beetje met de seizoenen, in de winter ligt de focus meer op het zwemmen terwijl in het voorjaar de loop- en fietskilometers bijna wekelijks toenemen.  We hebben vaste trainingsmomenten met de club waarin we samen fietsen, zwemmen en lopen soms gevolgd door een ontspannende babbel met een frisse pint erbij. Ook dat hoort erbij, want ondanks dat triatlon een individuele sport is, is de traingingsarbeid die je samen als groep/team verricht zoveel aangenamer en leuker.

VERWACHTINGEN
Het sportieve jaar is tot nu toe op sportief vlak wat tegengevallen door materiaalpech en andere problemen. Deelname is sowieso al een leuke beloning voor al het werk, maar brengt natuurlijk ook wat druk met zich mee om er toch een mooie prestatie neer te zetten.  De warmte is niet mijn sterkste punt maar ik zal het onderste uit de kan te halen. Ik durf mij niet vastpinnen op een tijd dit kan zelfs voor de pro’s met een verschillen afhankelijk van de wind en de warmte.  

WAT NA DE IRON MAN?
Het seizoen begon in Maart met de triatlon in De Haan en ik kijk uit naar Hawaï, maar kijk er evenzeer naar uit om de weken erna zonder trainingsplan te kunnen leven. Voor volgend jaar ligt er nog niets vast, maar er zijn wel enkele ideeën voor leuke wedstrijden en unieke uitdagingen.

 

Interview: Tim Heddebauw voor UiT in Oostende - Oktober 2015

Foto

Lees meer over