Ready, Jet, Ski! Interview met Quinten Vandenbossche

Oostendenaar Quinten Vandenbossche (21) of kortweg ‘Quinten Bossche’ begon in 2001 als jetskipiloot. Intussen behaalde de jongeman al 10 wereldtitels en 5 Europese titels. UiT in Oostende zoefde Quinten achterna voor een interview.

Je ouders zijn/waren ook actief in de Jetski races. Kreeg je door hen de smaak te pakken?
Mijn ouders waren tot 2002 actief in de jetski sport. Ik ging altijd mee en raakte al snel gefascineerd. In het jaar 2000 stond ik als zesjarige voor het eerst op een jetski en ik was meteen verkocht!

Naast kortweg ‘Quinten Bossche’ of ‘Kleine Bossche’ heb je nog een bijnaam ‘The Kid 98’? Vanwaar die naam?
Deze bijnamen komen van tijdens mijn beginperiode. Ik woog toen een 40-tal kg en was 1,40 meter groot. Als ik passeerde, zag je een reddingsvest met een helm op een jetski! (lacht) Nu ik bijna 2 meter ben, wordt ‘Kleine Bossche’ minder gebruikt. Meestal noemt men mij ‘Bossche’ of kortweg ‘Qb’!

Je bent al vele jaren actief. Hoe verliep je carriere tot nu toe?
Ik begon in 2000 dus dit jaar wordt mijn zestiende jaar als jetskiër. Ik heb al een lange weg afgelegd met dank aan mijn sponsors, vrienden en niet te vergeten mijn ouders. In het bijzonder mijn vader die 10 jaar aan een stuk elk weekend aan het water stond om mij te coachen in weer en wind. Er waren ook moeilijkere tijden toen ik moest opboksen tegen fabrieksteams en het een onbegonnen zaak leek... Maar door veel te trainen is het me toch gelukt om diverse titels te veroveren. Van 2010 tot 2014 heb ik even een pauze genomen om me op mijn studies te concentreren. Ik ontdekte toen ook een andere passie: cyclocross. Maar in 2014 besloot ik terug mijn jetski carrière op te pikken en dat lijkt tot nu toe een goede keuze geweest te zijn!

Is jetski een tactische sport? Of draait het meer om techniek?
Jetski is zoals elke motorische sport tactisch. Je kan altijd het onderste uit de kan halen en de limiet van zowel je machine als jezelf (de piloot) opzoeken. Soms had ik genoeg aan een tweede plaats om het kampioenschap te veroveren, maar inhouden staat niet in mijn woordenboek. Ik wil altijd winnen!

Daarnaast is jetski ook een technische sport en een fysiek en mentaal zware sport. Sturen gebeurt niet alleen met je lichaam , je moet het water ‘lezen’ en voelen wat de machine gaat doen. Het sturen in golven, wind en stroming vereisen veel training. Maar gelukkig kan ik door mijn jarenlange ervaring intussen perfect voorspellen waar het kan misgaan.

Kun je veel trainen? En waar doe je dat?
Ik train elk weekend het hele jaar door. Tijdens de zomer vaak zo’n 2 à 3 keer per weekend.  Waar ik train hangt af van het weer of wie waar traint. In Roksem is er een jetskiplas, die vooral tijdens de zomer interessant is als er veel recreatie is.  Dan zijn er extreem hoge golven die zich prima lenen voor een technische training. Mijn schoonvader heeft een plas in Duinkerke waar ik ook kan trainen. Deze locatie heeft als voordeel dat er tal van ander piloten komen en er is ook een bandensprong aanewezig zoals in de grote races als het WK en het EK.

Je bent wereldkampioen in de klasse Pro-Am Ski 2 Stroke Lites’. Wat houdt die klasse precies in?
Er bestaan drie verschillende categorieën:  Amateur, Expert en Pro-Am. Ik ben actief in de ‘Pro-Am’ klasse. Er zijn runabouts (zittende jetski's) en ski's (staanders). ‘2 Stroke Lites’ wil zeggen dat het een tweetakt categorie is en dat de regels beperkt zijn van tuning. Dat betekent dat iedereen ongeveer hetzelfde aantal pk heeft en dit zorgt voor een hele competitieve categorie waar vooral de capaciteiten van de piloot belangrijk zijn.

Hoe verloopt een jetskiwedstrijd?
Elke wedstrijd begint met een vrije training om het parcours te verkennen zodat je je jetski nog kan finetunen aan het parcours. Dan zijn er twee mogelijkheden om de wedstrijd aan te vatten:  ofwel met chrono (je beste tijd neerzetten gedurende een half uur) of met een kwalificatierace van maximum 10 minuten (de startvolgorde achter de starthekken -met een rubberen band- wordt door de computer gekozen zoals je zou een lotje trekken).

De race zelf wordt bepaald over 3 manches van 20 minuten op het parcours. Aan de startlijn krijgen de deelnemers eerst tijd om de jetski droog te blazen (d.w.z. het water uit de uitlaat blazen door gas te geven terwijl je de jetski opheft met de houder). Daarna gaat het bordje van 15 seconden omhoog (d.w.z. dat je nog 15 seconden hebt voor de rubberen band knapt).  De koersdirecteur richt zich daarna naar de piloten. Dan zijn er nog 5 seconden terwijl alle piloten klaar staan met draaiende motoren en zich concentreren op de rubberen band. Zodra die band snapt, is het gas open!

Er is altijd een binnen- en een buitencircuit (groen of blauw). De deelnemers gieren aan snelheden van 80 a 100 km/uur door een slalom waarna ze samen komen. Via het slalomparcours (dubbelcircuit) kan je tegenstanders voorbijsteken als het niet lukt in de andere bochten. In het Frans kampioenschap is er ook een ‘Jokerlane’ zoals in de mx (een extra stuk circuit dat je eenmaal per race erbij moet nemen). Dit maakt de wedstrijden nog spannender en tactischer!

Welke wedstrijden staan er nog op het programma in 2016?
Dit jaar start ik het Open Frans Kampioenschap en ik zal ook deelnemen aan het WK om er mijn titel te verdedigen. Tot slot ben ik ook bezig met de voorbereidingen om mee te racen in de F1 klasse.

 

Meer info op www.bossche-racing.com of volg Quinten op Facebook.

Foto

  • Quinten Vandenbossche
  • Quinten Vandenbossche