Roeien maar! Interview met Maxime Serlez, lid van KRNSO

Het leven van Oostendenaar Maxim Serlez (21) draait helemaal rond roeien. En terecht, want Maxim behaalde onlangs nog een knappe tweede plaats op het BK Roeien en eindigde zesde op het WK Roeien in het Bulgaarse Plovdiv. Een gesprek met deze straffe stadsgenoot.

Hoe kreeg je de roeimicrobe te pakken?
Vroeger was ik zwemmer. Mijn nicht was al actief als roeister en op mijn tiende besloot ik om het ook eens te proberen. Het heeft me nooit meer losgelaten! Ik ben lid van de Oostendse roeiclub KRSNO en dit is voor het leven.

Voor de leken onder ons, welke disciplines bestaan er zoal? En in welke ben je het best?
Er bestaan disciplines met lange en korte boten, met vier of acht roeiers (met stuurman) en met twee riemen of één enkele riem. Persoonlijk verkies ik het puntroeien (roeien met één riem) maar op vraag van de bondscoach ben ik recent meer actief in de discipline ‘vier koppel lichtgewichten’ (onder de 70 kg) en roei ik dus met twee riemen.

Moet je vooral sterk zijn als roeier? Of draait het meer om techniek?
Roeien is na zwemmen de meest complete sport die er bestaat. Je gebruikt zowat alle spieren in het lichaam. Het is een combinatie van kracht, uithouding en techniek. Deze drie eigenschappen moeten bovendien in evenwicht zijn. Als er eentje uit balans is, kan dat leiden tot mindere resultaten.

Hoe intensief train je? En hoe verlopen die trainingen?
Ik train 11 tot 14 keer per week. In de zomer is dat vooral (buiten) roeien terwijl de nadruk in de winter ligt op krachttraining, fietsen, lopen en alternatieve trainingen. Maar er bestaan uiteraard ook indoor roeitoestellen waardoor ik toch bijna het hele jaar door kan blijven roeien wanneer dat buiten niet meer mogelijk is.

Krijgt de roeisport voldoende erkenning in België?
Voor de sport op zich is er zeker erkenning. Met onze club zijn we -denk ik- bij de top 5 van België. We hebben bovendien een erg jong team met veel talent.

Helaas is er in de media maar weinig belangstelling voor de roeisport. Op het BK bijvoorbeeld was er geen pers aanwezig. En dat is toch wel jammer. Want met iemand als Björn Hendrickx bijvoorbeeld hebben we toch een tweevoudige olympiër in onze rangen. Ook de Brugse roeier Tim Maeyens mag gerust een groot voorbeeld genoemd worden voor de roeisport.

Wat zijn je ambities? En welke wedstrijden staan er nog op het programma?
Het roeiseizoen zit er sinds het BK weer op. Nu volgt de voorbereiding op het volgend seizoen dat van start gaat in april. Het wordt nu dus vooral trainen geblazen. Ik hoop vooral te kunnen pieken naar de testen van de bondscoach om geselecteerd te geraken voor de Spelen of voor het EK -23 jaar.

 

Meer info over roeien in Oostende op www.krnso.be.

 

Interview: Tim Heddebauw voor UiT in Oostende - November 2015

Foto

  • Maxime Serlez
  • Maxime Serlez

Lees meer over